Vill varna för skitsnack i detta inlägg, så är du känslig rekommenderar jag att du hoppar över just detta 😉

Redan några månader efter stomioperationen 2015 sa jag saker som ”jag har fått ett nytt liv med stomin” och ”varför gjorde jag inte detta tidigare”, och jag har fortfarande inte slutat. Om sjukdomsförloppet gått såpass långt att man börjar diskutera stomi så säger jag bara: gör det!

Jag är medlem i några grupper på Facebook för personer med mag- och tarmsjukdomar och ser ibland personer som skriver att de antingen är rädda för att risken finns att de kommer att behöva få stomi, eller som det redan beslutats om operation för och som fasar för detta. Självklart förstår jag känslan! Det är en stor operation att genomgå (med en kropp som kanske redan är i uselt skick) som kommer att innebära en stor förändring både fysiskt och psykiskt.

Du behöver hitta ett stomibandage (dvs: påse) som fungerar för just dig, vilket är lite som att försöka hitta ett par favoritbyxor som du ska använda varje dag i resten av ditt liv. Lyckligtvis finns det en mängd olika märken, storlekar och utföranden på dessa, och enda sättet att hitta din favorit är helt enkelt att prova sig fram. Du kommer att få kontakt med en stomisköterska antingen innan operationen (om den inte sker väldigt akut) eller direkt efter. Hon (hittills har jag inte träffat någon manlig tyvärr) kommer att hjälpa dig med allt du behöver veta om din nya stomi, och det är henne du kommer att ha fortsatt kontakt med angående din stomi och recept på bandage.

Vilken typ av bandage du behöver beror förstås även på vilken typ av stomi du har. Det finns tre olika typer av stomier: kolostomi, ileostomi och urostomi. Den sistnämnda är jag helt obevandrad kring och kommer därför inte att gå igenom den idag.

Källa: www.hollister.se

Vilken typ av stomibandage du behöver beror på vilken typ av stomi du har. Om du har en kolostomi är utflödet oftast i fastare form (dvs mer likt den vanliga avföringen innan operationen) och kommer 1-2 gånger per dag. Vid kolostomi använder man oftast en sluten påse som byts vid varje tömning. De finns som endels och tvådels, dvs antingen där platta och påse sitter ihop och där du tar av plattan vid varje byte, eller där plattan är separat och sitter kvar vid några påsbyten, medan du enbart byter själva påsen däremellan. Vilken man väljer är egentligen mest en smaksak.

Källa: www.hollister.se
Källa: www.mcare.se

Här är ett exempel på de olika slutna påsarna. De till vänster är endels-påsar där plattan sitter fast i påsen, medan de till höger visar plattan separat och påsen som sedan klickas fast i plattan och därmed blir smidigare att byta när påsen är full.

För mig som har ileostomi, vilket betyder att det kommer en jämn ström av avföring under hela dagen som är väldigt lös och frätande mot huden, behövs en tömbar påse som jag alltså inte behöver byta varje gång den blir full. Detta eftersom påsen fylls flera gånger under dagen. Även denna typ av bandage finns som endels och tvådels.

Källa: www.apotea.se

Jag använder påsen här ovanför till höger: Sensura Mio endels tömbar. Den finns i tre olika storlekar, och jag har privat midi och maxi, men tycker midi passar mig bäst.

Magens form runt stomin kan även se ut på olika sätt, och plattan behöver därför kunna anpassas efter detta. Vissa får en utbuktning runt stomin och behöver en konkav platta för att den ska sitta bra. Vissa får en inbuktning runt stomin och behöver därför en konvex platta. Se till att du hittar en platta och en påse som du känner dig trygg med, som sitter bra och inte lossnar eller släpper in avföring på huden. Det finns även olika typer av hudskyddsringar att sätta under plattan för ännu bättre skydd.

Som ni säkert förstår tar det lite tid innan man hittat rätt i denna djungel, och innan man lärt sig få påsen på plats ordentligt vid byte osv. Men när du väl fått ordning på detta kommer du att märka att du fått livet tillbaka. Inga fler akuta toabesök, inga fler nerbajsade kläder, plötsligt kan du faktiskt besöka platser där det inte finns en toalett i närheten och du blir inte längre socialt isolerad av din sjukdom! Låter det inte fantastiskt?!

Självklart blir det också en estetisk förändring; plötsligt har du en påse på magen som du behöver förhålla dig till i situationer då du (kanske) behöver visa magen. Sex med en ny partner (som jag skrivit om i ett tidigare inlägg) eller en dag på stranden kan plötsligt kännas jobbigt. Men som jag sagt förut: om en blivande partner inte vill ligga med dig pga din stomi, då var nog inte personen särskilt mycket att hänga i julgranen ändå ❤️ Och om du tycker det är jobbigt med blickarna på stranden så finns det både badkläder med hög midja och olika typer av gördlar som man kan använda.

Källa: nordicare.se

Men jag säger: rock that stoma! Du har gått igenom så sjukt mycket och den där lilla stumpen på magen har förmodligen räddat ditt liv. Folk tittar oftast inte för att de tycker det är äckligt, utan för att de helt enkelt inte vet vad det är. Påsarna idag är så oerhört diskreta och snygga så det finns ingen anledning att dölja dem. Det finns dessutom påsar som inte går att se igenom, och då syns inte avföringen heller om man tycker det är obehagligt. Det finns lösningar på det mesta ❤️

I mitt fall har jag (eller snarare min son) döpt min stomi till Pikatchu och ser honom som en vän och ständig följeslagare. Jag firar hans födelsedag varje år och jag är tacksam för honom varje dag. 🙏🏼